Trauma TV ,,Papa, Bumba kijken”, is een van de vaste drie-woorden-zinnetjes die Leon zich eigen heeft gemaakt. En daar kan hij heel gedecideerd in zijn. Mocht mijn vrouw me ooit verlaten voor een jongere, knappere en/of rijkere man, dan hertrouw ik waarschijnlijk met Juf Roos. Voor diegenen die haar niet kennen: Juf Roos is een frisblonde verschijning in een rood jurkje

,,Papa, Bumba kijken”, is een van de vaste drie-woorden-zinnetjes die Leon zich eigen heeft gemaakt. En daar kan hij heel gedecideerd in zijn. Mocht mijn vrouw me ooit verlaten voor een jongere, knappere en/of rijkere man, dan hertrouw ik waarschijnlijk met Juf Roos. Voor diegenen die haar niet kennen: Juf Roos is een frisblonde verschijning in een rood jurkje. Ze beschikt over een eigen woonruimte, een molen om precies te zijn, en ze kan erg mooi zingen. Juist vanwege dat laatste voel ik zoveel affectie voor haar. Voor eenieder die haar niet kent: Juf Roos is op Youtube te vinden. Ze zingt bekende kinderliedjes, voorafgegaan door een kort inleidend filmpje, samen met haar vaste sidekick Gijs. Leuk gemaakt, kleurrijk en prima aan te horen. Maar het allerbelangrijkste: Juf Roos is een van de weinige dingen die ik voor Leon op kan zetten als alternatief voor Bumba.

Kleuterclown

Wie denkt dat de Teletubbies infantiel zijn, kent deze kleine Belgische clown nog niet. Het programma Tik Tak, eveneens ooit door onze zuiderburen de ether ingepoept, blijkt in retrospectief een vorm van abstracte kunst. Geen idee wie er achter de vormgeving van de kleuterclown zit, maar er moet ernstig gevreesd worden voor het psychisch welbevinden van de beste man of vrouw.

Ik heb in mijn jonge jaren (en ook in mijn niet zo jonge jaren) de nodige pretsigaretten gerookt. Maar geen skunk, geen rode libanon en geen purple had ooit tot gevolg dat ik tot een dergelijke waanvoorstelling kwam.

Bijna alles aan Bumba is misselijkmakend. Van de enge beentjes tot de onverstaanbare klanken die hij (het?) uitstoot. De olifant die gebruikt wordt, is nachtmerriemateriaal bestaande uit twee mannen in een pak. Voor de tijgers daarentegen worden pluche exemplaren gebruikt die volgens de makers niet brullen maar een vreemd gorgelgeluid uitstoten. In latere series gaan Bumba en de andere misbaksels naar Afrika, Australië en de Noordpool. Het blijft gissen waarom zelfs de meest fanatieke Kick Out Zwarte Piet-aanhangers niet aan zijn geslagen op de karikaturen die hierin voorbij komen. Waarschijnlijk omdat ze gedacht hebben in de zeik genomen te worden. (Verhaal gaat verder onder de advertentie)

Sprookjesvertellingen

De Belgen zonden jarenlang met liefde gemaakte sprookjesvertellingen uit. Ze maakten een zeer geslaagde en gewaardeerde poppenserie van Suske en Wiske. En als ik zeg ‘parafix’ verzucht een hele generatie nostalgisch: Merlina. En nu komen ze dus met deze beeldterreur. Overigens was vroeger niet alles per definitie beter. Wie herinnert zich nog Het Liegebeest. Ronduit nasty waren de op de BBC-serie Spitting Image lijkende papier-maché poppen met echte mensenhanden. En dan zo’n nare groene handpop die het gruwelfeest compleet maakt. Maar dat was begin jaren tachtig. Google op Sesamstraat afbeeldingen uit die tijd en te zien is dat vroeger beduidend meer van het incasseringsvermogen van kinderen verwacht werd. De vroegste Pino zou anno 2021 het kijkwijzeradvies 12+ krijgen. Minimaal.

Studio 100

Bumba komt uit de koker van Studio 100. De kleuterexploitatiefabriek van Gert – die van Samson – Verhulst. Met Pieten Piraten, Ploppende kabouters, Prinsessia’s en Mega Mindy’s slaagt de voormalige klunzige hondenbezitter er handig in zijn kindermerchandising aan de man te brengen, met de bijbehorende tv-series als ondergeschikt bijproduct. Het Verhulst imperium is immens. Met pretparken, musicals en wat al niet meer. Het zij hem gegund, business is business, zeggen ze dan. Maar wat mij betreft kunnen we gerust stellen dat Gert in dertig jaar aan gewiekste conceptmarketing niet alleen verschillende meiden van K3, maar in één moeite door alle ouders en opvoeders van Vlaanderen en Nederland genaaid heeft.

Trauma TV,,Papa, Bumba kijken”, is een van de vaste drie-woorden-zinnetjes die Leon zich eigen heeft gemaakt. En daar kan hij heel gedecideerd in zijn. Mocht mijn vrouw me ooit verlaten voor een jongere, knappere en/of rijkere man, dan hertrouw ik waarschijnlijk met Juf Roos. Voor diegenen die haar niet kennen: Juf Roos is een frisblonde verschijning in een rood jurkje

Tekst: Martijn Schraven
Illustraties: Jules Calis / Pix4Profs
Zundert.nieuws.nl

Martijn Schraven (1978) is freelance journalist, tekstschrijver, lezer en liefhebber van muziek die al lang niet meer gemaakt wordt. Maar eerst en vooral papa. Thuispapa, om precies te zijn. Dat léék ooit een heel logische keuze. Met regelmaat geeft hij middels zijn columns een inkijkje in zijn dagelijkse beslommeringen.

Leuk verhaal? Laat hieronder dan een reactie achter.

Nog meer zin om te lezen? Lees ook de vorige blog “Efteling Kaatsheuvel”, ”, de volgende blog “Liefdesnestjes”  of kijk in het overzicht voor meer leuke verhalen. Wil je dat jouw vrienden dit ook lezen? Delen is makkelijk via de knoppen hieronder.

Wil je dat jouw vrienden dit ook lezen? Delen is makkelijk via de knoppen hieronder.
5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Corry
Corry
1 jaar geleden

👍👍

admin
Beheerder
1 jaar geleden
Antwoord aan  Corry

Dank je wel Corry.

nicole orriens
1 jaar geleden

Niets negatiefs zeggen over de Teletubbies! Ik ben nog steeds een grote fan. Ze waren altijd zo vriendelijk en lekker rustig.