Het weer was zoals de doorsnee vakantieganger het zichzelf zo gaarne toewenst. Zon, aangename temperatuur, weinig wind. Opgeruimd staat netjes.

Enkele honderden toeristen bevolkten deze mooie dag dan ook het strand, het natuurge­bied en de straten van het toeris­tisch georiënteerde dorpje. De plaatse­lijke middenstand voer er wel bij. Zichtbaar duidelijk tevreden hoorden de onder­ne­mers het veelvuldig gerinkel van hun kassa’s aan.

Op de diverse terrassen was vrijwel geen enkele stoel meer onbezet. De cafeta­ria’s, cafés en snackbars in het pittores­ke dorpje ­puil­den bijna uit met gasten die de inwendige mens even wilden versterken, een ijsjes of een drankje wilden nut­tigen. De meesten namen als zij het door hen gewenste had­den bemach­tigd de waar mee naar buiten, om het op straat, in de berm of op de schaarse bankjes tot zich te nemen. De Ne­derlander ty­peert dit met het begrip: gezellige drukte.

Gedragen op de sterke schouders van een jonge­man

Iedereen leek te genieten van deze toch wel uitzonderlijk mooie dag. Van tijd tot tijd werd de sfeer, die uitging van deze drukte doorklieft met een oorverdovend lawaai. Lawaai ge­produceerd door zogeheten soundblasters van bijna extreme afmetingen. Gedragen op de sterke schouders van een jonge­man, die zich wist omringt door enkele soortgenoten. Het volume van het voortgebrachte geluid deed het ergste vrezen voor de toe­komst van jongemans gehoor. De hoeveelheid decibels was van dien aard, dat slechts met moeite hieruit het geluid van mu­ziek kon worden vastgesteld. Muziek overigens die met een lager volume zeer zeker meer tot zijn recht zou zijn gekomen. Daar de jon­gelui tot het mobiele soort bleken te behoren en weer verder trokken verstomde het geluid alras. Zodat een ieder na een korte verstoring van de rust weer op een prettige wijze zijn dag van genieten kon voortzetten. Opgeruimd staat netjes. (Verhaal gaat verder onder de advertentie)

Afval

Opgeruimd staat netjes. de natuur hoort mooi en schoon te zijn. als ieder zijn eigen rotzooi opruimd zou het stukken mooier zijn.

Maar aan alles komt een eind en dus ook aan een dagje uit. Tegen zevenen was de rust in het dorpje weer terug op het oude niveau. Tijd voor de ondernemers om hun zaken weer op orde te brengen voor de komende dag en de tussenstand op de kassa af te lezen. Om afvalbakken te legen, die rondom hun bedrijven waren gesitueerd. En het afval, dat in zeer grote hoeveelhe­den -de veelheid afvalbak­ken ten spijt- argeloos op straat was gede­poneerd.

Bij het zien van de veelheid van het onverschillig weggewor­pen afval -in veel gevallen binnen één meter van een afvalbak- gaat men onwillekeurig zich af­vragen, hoe het er thuis bij diegenen die het afval achterlieten, uitziet. Maar daar zal het vast wel netjes zijn.

“Laat niet als dank” is voor velen schijnbaar nog een onbekend be­grip.
Opgeruimd staat netjes.

Geschreven door gast blogger “De Eilander”

Leuk verhaal? Laat hieronder dan een reactie achter.

Nog meer zin om te lezen? Lees ook de vorige blog “Zes bier”, de volgende blog “Betalen om te schieten. Dat gebeurt.” of kijk in het overzicht voor meer leuke verhalen.

Wil je dat jouw vrienden dit ook lezen? Delen is makkelijk via de knoppen hieronder.
4 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Renée van de Bilt
Renée van de Bilt
1 jaar geleden

Onvoorstelbaar dít, gelukkig kunnen ze nu weer gewoon naar Mallorca!

admin
Beheerder
1 jaar geleden
Antwoord aan  Renée van de Bilt

Gelukkig wel. Hopen dat het zo blijft.

Brigitte
Brigitte
1 jaar geleden

OMdat ik geen Bijzonder vakantie oRganiseert dit jaar vond ik deze texte wel leuk om te lezen. Ik moest Aan Ameland denken… jammer dat voor Het afval kijk ik op de stoep als ik naar school toe ga, daar heb je dezelfde.

admin
Beheerder
1 jaar geleden
Antwoord aan  Brigitte

Laten we hopen dat dit in de toekomst beter zal gaan en men gewoon z’n eigen afval opruimt. Dat zal de omgeving een stuk mooier maken.

Fallon
1 jaar geleden

Verschrikkelijk he hoe dit zo allemaal achter gelaten wordt! En dan de dieren en de zee waar dit dan allemaam terecht komt. Ik vind het echt vreselijk!

9 Lives, Cats, Etc
1 jaar geleden

Ik snap niet dat mensen het afval er gewoon dumpen.
Is schandalig.
Telkens wij ergens een wandeling maken met de honden hebben we altijd een afsluitbare asbak mee in onze rugzak zodat we ons peukjes mooi weer terug naar huis kunnen meenemen.
Kwestie van gewoonte.

admin
Beheerder
1 jaar geleden
Antwoord aan  9 Lives, Cats, Etc

Wij roken zelf ook maar drukken de peuken ook altijd uit op de grond en dan neemt mijn vrouw die in haar tas mee naar huis waar we het dan kunnen weggooien